Spis badań

Indywidualna dieta w oparciu o badania

W związku z troską o Twoje zdrowie, dieta jest układana, tylko wtedy, gdy  dostarczysz badania.

Badania do wykonania:

  • Morfologia
  • Cholesterol całkowity, HDL, LDL, Trójglicerydy
  • Glukoza
  • Insulina
  • Alat
  • Aspat
  • GGTP
  • CRP
  • Żelazo
  • witamina D
  • Mocznik
  • Kreatynina
  • Kwas moczowy
  • Bilirubina
  • TSH
  • fT3
  • fT4
  • Anty TPO
  • Anty TG
  • Ferrytyna
  • mocz ogólny

Ułożenie jadłospisu jest możliwe wyłącznie po dostarczeniu wszystkich wyników badań.

Jak przygotować się badań:

  • dzień wcześniej ostatni posiłek max o 19.00, lekkostrawna kolacja, bez owoców
  • pacjent nie może być po 2 zmianie w pracy (do 22.00) ani po nocce
  • dzień wcześniej bez żadnej aktywności fizycznej
  • dzień wcześniej owoce / słodycze max do 17.00 
  • przed wykonaniem badań sen powinien trwać minimum 8 godzin.

Dlaczego tak ważne są dla nas badania?

Dlatego, że jeśli któryś z parametrów jest przekroczony lub jest go za mało jesteśmy w stanie dietą wyrównać ich poziom.

Czego dotyczą poszczególne badania?

MORFOLOGIA –  Podstawowe badanie oceniające stan zdrowia. Dzięki temu badaniu można wykryć różne schorzenia jeszcze przed wystąpieniem objawów. 

LIPIDOGRAM– badanie pozwalające ocenić stan gospodarki lipidowej we krwi. Dzięki temu badaniu poznamy ogólny poziom cholesterolu oraz jego poszczególne frakcje. Wczesne wykrycie nieprawidłowości, pozwoli na zastosowanie odpowiedniej dietoterapii i uchroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi

GLUKOZA- podstawowe badanie oceniające stan metabolizmu glukozy. Na podstawie tego badania możemy rozpoznać cukrzycę.

INSULINA– pomiar stężenia insuliny jest niezbędny w diagnostyce insulinooporności, której konsekwencją jest między innymi rozwijająca się cukrzyca. Jest to niezwykle potrzebne badanie ze względu, że przez długi czas poziom glukozy jest w normie i nic nie wskazuje na rozwijającą się cukrzycę.

PRÓBY WĄTROBOWE (ALAT, ASPAT,)- badanie pozwalające stwierdzić w jakim stanie jest wątroba i czy jej praca jest prawidłowa.  Wątroba, to jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie,  odpowiedzialna jest za większość przemian biochemicznych. Jej nieprawidłowa praca przekłada się na nieprawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

BILIRUBINA- to barwnik, który pochodzi z rozpadu krwinek czerwonych. Stężenie bilirubiny pozwala ocenić pracę wątroby.

GGTP- badanie stężenia tego enzymu może być objawem kamicy pęcherzyka żółciowego oraz chorób wątroby i trzustki. Wczesna diagnostyka, pozwala na dostosowanie odpowiedniego żywienia w tych chorobach i odciążenia chorych organów.

CRP– badanie pojawienia się w organizmie białka C- reaktywnego, które występuje we krwi jako konsekwencja stanu zapalnego. Dzięki temu badaniu można zdiagnozować stan zapalny i ty samym można wdrożyć do diety produkty działające przeciwzapalnie.

ŻELAZO- mikroelement, który ma duże znaczenie w diagnozowaniu różnych chorób w tym anemii. Szybka interwencja dietetyczna pozwoli na uzupełnienie niedoboru tego pierwiastka.

WITAMINA D – wpływa na budowę komórek w organizmie. Jej niedobór powoduje wiele groźnych schorzeń w organizmie. 

PROFIL TARCZYCOWY- Tarczyca, to gruczoł, który reguluje szybkość przemiany materii. Badanie poziomu TSH, FT3, FT4, pozwala na diagnostykę pracy tarczycy. Na podstawie tych badań możemy stwierdzić niedoczynność czy nadczynność tarczycy. Badania  Anty-TPO i  Anty-TG sprawdzają ewentualne choroby autoimmunologiczne tarczycy.

PROFIL NERKOWY– dzięki pracy nerek nasz organizm pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii.

  • kreatynina– badanie pozwalające ocenić sprawność pracy nerek, prawidłowej filtracji. Jest to podstawa profilaktyki chorób nerek
  • Mocznik- stężenie mocznika pozwala ocenić funkcję wydalniczą nerek.
  • Kwas moczowy– to końcowy produkt przemian puryn, występujących w komórkach oraz pożywieniu. Kwas moczowy powinien być wydalany, gdy jednak zostaje w organizmie i jego wartość jest podwyższona , może to prowadzić do hiperurykemii i w konsekwencji do dny moczanowej.

Pliki do pobrania