-
PRObiotyki i PREbiotyki w codziennej diecie
zobacz więcej >Czy warto spożywać probiotyki?
Probiotyki to substancje, które mogą być dostarczane do organizmu przynajmniej z 2 źródeł. Jedno to suplementacja, ale ważne jest, by wiedzieć jakich bakterii brakuje w naszym organizmie, a następnie skorzystać z suplementacji. Aby dowiedzieć się, jakich bakterii brakuje w jelicie, a jakich jest za dużo, warto wykonać test z kału, którego wynik jest po 2 tygodniach wraz z opisaną probiotykoterapią. To jest terapie kierunkowa, ale nie naturalna. Aby na co dzień dbać o jelita, warto, aby w diecie znajdowały się różne produkty, które uzupełniają, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, w te właśnie dobroczynne bakterie. Takimi produktami probiotycznymi są kiszonki.
Kisić można właściwie każde warzywo i część owoców. Zapewniam, że są pyszne i bardzo, bardzo zdrowe. Ważne jest, aby te kiszonki, były robione na bieżąco i spożywane na bieżąco, a nie przetrzymywane przez cały rok w słoikach. Po ukiszeniu takich np. warzyw, wkładamy je do lodówki o temperaturze 2 st. C, wówczas dochodzi do zatrzymania kiszenie i można je przechowywać. Im szybciej je spożyjemy tym więcej mają wartości.
Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie znajdowały się kiszonki, np. do obiadu czy śniadania. Można również pić zakwas z buraków, ogórków kiszonych, selera, rzodkiewki i innych warzyw, które to zakwasy są skarbnicą dobroczynnych składników dla naszych jelit.
Zastosowanie probiotyków:
· Złagodzenie objawów nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu.
· Poprawienie perystaltyki jelit
· Poprawa trawienia
· Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
· Wzmacniają odporność
· Zmniejszają alergię
· Skuteczne przy zwalczaniu helicobacter pylorii
· Zapobiegają otyłości
· Ostre biegunki wywołane przez laseczkę z gatunku Clostridium difficile oraz przez rotawirusy i inne wirusy, biegunki podróżnych,
· Zespół jelita drażliwego
· Zakażenia dróg oddechowych u dzieci
· zapobieganie niektórym zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym np. pochwy,
· zapobieganie i leczenie zakażeń dróg moczowych,
· w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (w hipercholesterolemii),
Największym przeciwnikiem probiotyków jest cukier, dlatego, aby terapia była skuteczna trzeba zadbać o ograniczenie cukrów w codziennej diecie.
Gdzie znajdują się probiotyki:
· kefiry, jogurty „pro”, maślanka, mleko acidofilne, niepasteryzowany ser,
· kiszonki: ogórki, kapusta, seler naciowy i korzeniowy, buraki, marchewka, dynia i inne
· kimchi – kiszona kapusta
· natto - z fermentowanej soi
Bardzo ważne jest również to, aby w diecie były również dostarczane PREbiotyki. Są to substancje, które są pożywką dla dobrych bakterii.
Do Prebiotyków należą m.in.:
· Razowy chleb z ziarnami
· Smażona cebula
· Czosnek
· Cykoria
· Banan
Powinno się zatem spożywać PRObiotyki łącznie z PREbiotykami w codziennej diecie.
-
-
-
-
-
-
-
-
-